fbpx
12/07/2014

Despre instalatia de sonorizare

Varietatea spatiilor interioare a bisericilor impune individualizarea fiecarei lucrari in parte. Fiecare instalatie este conceputa si reglata tinand cont de proprietatile acustice ale fiecarei biserici. Tocmai de aceea aparatura de top, oricat de sofisticata, nu da randament aici, pentru ca producatorii nu pot gasi o solutie universala de sonorizare, indiferent ca se folosesc dispozitive antimicrofonice, filtre selective sau aparate de masura acustice. Pot sa exemplific aici cateva locuri importante unde am inlocuit aparatura extrem de scumpa: Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Cozia, Catedrala Sfantul Gheorghe – Pitesti, Manastirea Radu Voda – Bucuresti, unde brandurile erau panasonic, philips, si exemplele pot continua.

Arhitectura bisercilor, de-a lungul timpului, a fost conceputa initial cu o acustica ce trebuia sa confere vorbitorului un ecou natural mare astfel incat vocea sa razbata pana la intrare. In timp, s-a ajuns pana acolo unde prin arhitectura bisericii ecoul natural deMixer complicat sonorizare bisericaranja insasi vocea vorbitorului obtinandu-se o cuvantare neinteligibila. Un exemplu edificator este Catedrala Targoviste sau majoritatea bisericilor greco catolice a caror linie arhitectonica este asemanatoare. La polul opus, cele mai reusite acustic sunt bisericile din lemn.

Simplu si practic.

Inca de la inceput am pornit pe aceste premise. Preotii sunt preocupati de multe alte probleme pentru a avea grija de aparaturi complicate in reglaje si in intretinere. Pentru aceasta, amplificatoarele noastre sunt dotate cu doar doua butoane de volum: Interior si Exterior. Toate celelalte reglaje sunt facute la instalare.

Partea practica: amplificatorul este montat vertical pe catapeteasma sau pereti. Toate firele sunt suspendate si disimulate. Fiecare componenta a instalatiei se poate schimba cu usurinta, ele putand fi cu usurinta procurate din comert.

Pentru a reduce cat mai mult riscul de a se defecta componentele sunt solicitate in majoritatea cazurilor la un sfert din puterea sau dimensiunile necesare.

S-au scris multe lucrari despre sonorizarea bisericilor, insa majoritatea trata ceea ce se dorea de la o instalatie, trecand astfel pe langa fondul problemei, partea practica.

La prima vedere pare simplu: un grup de microfoane capteaza semnalul de la altar, solee sau strana, este amplificat, apoi un grup de difuzoare reda sunetul captat. Daca redarea sunetului in exterior nu ridica de obicei probleme, la interior lucrurile stau putin altfel. Sensibilitatea microfoanelor trebuie sa fie foarte mare, insa cu cat este mai mare si microfonia e mai accentuata. In esenta, captarea pe o raza mare si redarea intr-un spatiu relativ mic (inchis) reprezinta marea problema. Aici isi fac prezenta rezultatele studiilor practice pe parcursul celor 15 ani de cautari. Raspunsul a fost pe masura asteptarilor: aproape 500 de biserici enumerate in sectiunea Portofoliu beneficiaza de aplicatiile noastre.

Firme consacrate si laboratoare de cercetare al sunetului continua cercetarile in domeniu ajungand la performante de atenuare folosind solutii digitale de ultima ora cu costuri usturatoare.

Solutiile noastre sunt simple si ieftine insa bazate pe o bogata experienta cu performante egale.

Pe scurt, cheia se afla in partea electronica, proiectata de noi, fara artificii, care asigura un sunet deosebit de inteligibil.Amplificatoarele noastre au un design personalizat. Ele difera ca puteri si dimensiuni in functie de cerintele bisericii.

Aici regasiti fisa tehnica a amplificatorului pe care il producem: fisa tehnica amplificator