fbpx
12/07/2014

Despre instalatia de sonorizare

Varietatea spatiilor interioare a bisericilor impune individualizarea fiecarei instalatii in parte.  Tocmai de aceea, nu toate instalatiile au randament in biserică, producatorilor fiindu-le imposibilă fabricarea unei o solutii universale de sonorizare, chiar dacă folosesc dispozitive antimicrofonice, filtre selective sau aparate de masura acustice. Pot sa exemplific aici cateva locuri importante unde am inlocuit aparatura de scumpa, cu branduri sonore: Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Cozia, Catedrala Sfantul Gheorghe – Pitesti, Manastirea Radu Voda – Bucuresti.

Arhitectura bisercilor, a fost conceputa initial cu o acustica ce trebuia sa confere vorbitorului un ecou natural mare astfel incat vocea, chiar dacă nu se auzea pana la intrare, avea o sonoritate aparte. Azi, marimea şi suprafeţele reflectante şi arhitectura bisericii fac ca ecoul natural să devină deMixer complicat sonorizare bisericaranjant, serviciul religios devenind o cuvantare neinteligibila. Un exemplu edificator este Catedrala Targoviste sau majoritatea bisericilor greco-catolice a caror linie arhitectonica este asemanatoare. La polul opus, cele mai prietenoase acustic sunt bisericile din lemn.

Simplu si practic.

Inca de la inceput am pornit pe premisa că preotii sunt preocupati de multe alte probleme pentru a avea grija de reglajul si intretinerea unor  dispozitive complexe. Pentru aceasta, am construit amplificatoarele cu doar doua butoane de volum: Interior si Exterior, şi uneori cu alte două pentru muzică sau clopote, pentru atunci când clopotele trebuie să se audă afară şi nu în interior. Toate celelalte reglaje sunt facute la instalare.

Partea practica: amplificatorul este montat vertical pe catapeteasma sau pereti. Toate firele sunt suspendate si disimulate pe cat posibil. Fiecare componenta a instalatiei se poate schimba cu usurinta.

Pentru a reduce cat mai mult riscul de a se defecta, componentele sunt proiectate in majoritatea cazurilor la jumatate din puterea necesara.

Tehnic, un grup de microfoane capteaza semnalul de la altar, solee sau strana, semnalul este amplificat, apoi un grup de difuzoare reda sunetul captat atat in interiorul bisericii cat si la exterior. Daca redarea sunetului in exterior nu ridica de obicei probleme, la interior lucrurile stau putin altfel. Unul din obiectivele principale ale instalatiei noastre este de a nu „lega” preotul de proximitatea microfonului, trebuie să se mişte liber. Astfel, sensibilitatea microfoanelor fiind foarte mare datorită razei marite de captare, face si ca microfonia sa fie mai accentuata. In esenta, captarea pe o raza mare si redarea intr-un spatiu relativ mic (inchis) reprezinta marea provocare cu care ne confruntăm la fiecare instalare, insa isi face simtita prezenta practica pe parcursul a zeci de ani.

Aici regasiti fisa tehnica a amplificatorului pe care il producem: fisa tehnica amplificator