fbpx
08/21/2020

Sonorizare biserica monument istoric

Boza monument istoric

Incinta acustica disimulata

Microfon biserica monument istoric

Microfon miniatura (9 mm)

Intrarea în vigoare a Legii 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice,  a adus, pe de-o parte, binemeritate reglemntări pentru lăcașurile de cult deja atestate ca monument sau devenite ulterior. De altă parte s-au implementat și o serie de restricții cu privire la multe modificări ce pot fi aduse constucției sau elementelor istorice ale locației. Impedimente, cand vorbim de pictura, reparatii de intretinere, schimbarea vreunui element sau implementarea diferitelor instalații precum alarme, supraveghere, iluminare sau sonorizare.
Ne-am documentat serios cu privire la lucrurile ce pot fi facute  într-o biserică monument istoric, mai ales dacă aceasta este inclusă în clasa A sau in Patrimoniul Mondial Unesco, unde restricțiile sunt de-a dreptul imposibile.
Astfel am invățat să ne „umplem de hârtii” mai întâi, autorizații, planuri de sonorizare, detalii, prezentarea proiectului elementelor vizibile ale sistemului de sonorizare cu planșe foto, acolo unde este cazul.
Când spui monument spui elemente ascunse sau discrete. Cabluri ascunse sau disimulate in asa fel incât să nu fie sesizate, microfoane de-a dreptul invizibile de la doi metri, boxe sau incinte acustice confectionate pe marimea pervazurilor sau montate în spatele scaunelor arhierești sau a strănilor, uneori de-a lungul brâului bisericii, cu prinderi ce nu deterioreaza aspectul sau constructia originala.

Cabluri biserica monument istoric

Trasarea cablurilor pe dunga tavanului

Nu ne-a fost foarte greu pentru că protejarea picturii și disimularea cablurilor sunt unele dintre principalele obiective ale noastre. Le considerăm elemente de reclamă, care deseori au avut ecou. 2019, Bistrița: „Am vazut cum ati tras firele la alta biserica …. si am vrut si noi o instalație la fel”. Nu putem cita autorul pentru protectia datelor GDPR.
Boxe pe suporți, goarne exterioare pe stâlpi, microfoane suspendate, boxe din catifea la culoarea bisericii, sunt principalele elemente specifice sonorizarii intr-o biserica monument istoric. Chiar dacă montajul si pregătirea durează mai mult, costurile cresc nesemnificativ, insă instalatia va fi un succes atât din punct de vedere acustic si vizual cât și legal.