Instalatia este compusa din:
- Amplificatorul, piesa centrala a instalatiei
- Incinte acustice de interior, denumite boxe interior
- Goarne sau boxe de exterior, denumite goarne
- Microfoane
- Cabluri si materiale auxiliare (naylon, dibluri, suruburi, dibluri crestate, cleme cu cui, banda izolatoare.)
Cablurile ale caror mufe intra in amplificator vor fi trase, fara exceptie, pe sus, pentru a evita impiedicarea sau ruperea accidentala, fie ca sunt fire de microfon sau de boxe.
Exceptie pot face cablurile ce duc la boxele de interior, dupa ce au iesit din altar pana la destinatie, aceasta pentru a nu dauna designului sau picturii interioare, disimularea lor facandu-se, de obicei, prin spatele scaunelor laterale (banci) din biserica.
Montarea amplificatorului
Amplificatorul este construit pentru a fi montat pe perete (sau lemn), aceasta pentru a facilita accesul la acesta si pentru a nu ocupa spatiu.
De obicei, amplificatorul se recomanda a se monta in altar, pe peretele dintre usa laterala si cele imparatesti, la o inaltime de peste 1.5 m, in asa fel incat display-ul sa fie la “nivelul ochiului”. Astfel va avea acces numai personalul calificat sa lucreze cu acesta. Carcasa amplificatorului este prevazuta cu patru gauri prin care acesta va fi prins de perete in dibluri de 8mm cu suruburile aferente, incluse in pachet..
Montarea boxelor de interior
Urmarind o linie cat de cat simetrica, boxele de interior nu se monteaza aproape de altar si nici aproape de microfoane din doua motive: pentru a evita microfonia si pentru faptul ca cei aflati in aceasta zona aud foarte bine cuvintele preotului sau cele de la strana.
La bisericile cu o lungime mica se recomanda doua sau patru boxe interior.
Doua dintre acestea sa fie montate in a doua parte a bisericii (dupa stalpii de rezistenta aflati la jumatatea bisericii) si celelalte doua in pronaos.
La bisericile de marime medie se urmareste ca distanta dintre microfoane si boxe sa fie apreciabila (peste 3 metri), pentru a putea beneficia de o amplificare mai mare in interior fara a avea microfonie.
Pentru montarea boxelor, se stabileste in prealabil locatia lor. Boxele se instaleaza vertical. Acestea se pun in asa fel incat baza boxei sa fie la inaltimea urechii enoriasului.
Urmarindu-se schema electrica (Plus este firul rosu), boxele se monteaza electric Paralel pe ambele parti.
Dispunerea si numarul microfoanelor in biserica ramane la latitudinea cumparatorului. Totusi, noi recomandam a fi instalate in altar, la solee si la strana.
Mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine. Cu cat mai multe microfoane cu atat creste numarul vocilor sau zgomote inutile ce vor fi amplificate si sensibilitatea la microfonie.
Este bine ca locatia finala a microfonului sa fie cu 10 cm deasupra nivelului gurii, in dreapta capului, in asa fel incat sa capteze bine dar sa nu fie in fata vorbitorului sau sa fie atins de acesta in trecere.
In altar, microfonul se monteaza atarnat deasupra mesei sfinte, aproape de jumatatea acesteia dar nu la mare distanta de vorbitor, urmarindu-se regula de 10-20 cm fata de gura.
Pentru prinderea acestuia se bat doua cuie (suruburi), peste nivelul capului, unul in peretele dinspre rasarit si unul pe peretele deasupra usilor imparatesti. Intre aceste cuie se intinde un fir de naylon, pe care, la randul sau, se impleteste firul de microfon, care, la distanta dorita, va atarna spre masa.
Mergand pe acelasi principiu, al microfonului atarnat, la solee, naylonul se intinde, de obicei, intre altar si candelabru, microfonul urmand a fi montat, dupa o masurare in prealabil in dreptul vorbitorului dar nu in spatele sau laterala acestuia, ca in figura alaturata (vedere de sus).
La strana microfonul poate sa stea putin mai sus fata de cantareti deoarece nivelul lor sonor este de obicei mai mare.
Pana la amplificator, pe perete sau pe lemn, cablul microfonului se prinde in traseu cu ajutorul clemelor cu cui incluse in pachet, din 70 in 70 cm, distanta variind in functie de configuratie.
Nota:
– Firele microfoanelor trebuie sa fie trase deasupra nivelului capului pentru a evita o e ventuala intrerupere. Acestea vor fi trase pe un traseu scurt urmarindu-se ascunderea lor in locuri in care aceasta este posibila.
– Pentru a evita prezenta multor cleme de prindere care deranjeaza vizual e recomandat ca traseul microfoanelor sa fie stabilit inainte si dupa tragere, acolo unde se intalnesc mai multe fire pe un singur traseu sa fie prinse cu o singura clema.
Montarea boxelor exterioare sau a goarnelor
Trasarea caburilor pentru goarnele de la exterior, se face, de obicei, pe zidul exterior al bisericii pentru ca este mai facil, si urmeaza un traseu mai putin sinuos cum este acela din biserica.
Traseul firelor pentru exterior trebuie sa fie la o inaltime apreciabila pentru a evita vandalizarea, ruperea sau inteparea cablului cu bolduri (scurtcircuitare).
Pentru aceasta, cu firul de la amplificator se iese pe geam, pe usa de servici sau prin oricare loc accesibil catre exterior.
La prinderea firului se folosesc, de obicei, cleme crestate (incluse in pachet). Gaurile, de minim sase cm adancime, se dau cu un burghiu cu cap Widia la o frecventa de 70 – 100 cm intre ele (dar nu mai mult pentru ca vara cablul isi mareste lungimea si face “burta”). Pot fi folosite cu incredere si clemele cu cui acolo unde structura peretelui permite aceasta.
Prinderea goarnei sau a boxei exterioare se face dupa cum urmeaza:
Se stabileste locul, inaltimea si simetria boxelor, se insemneaza locul de gaurit dupa distanta gaurilor din suportul boxelor apoi sa gaureste cu burghiu cap Widia de 10 mm o gaura de 8 cm adancime. Se introduc diblurile de 10 mm cu ciocanul (atentie: gaurile sa nu fie prea largi ca diblurile sa nu iasa ulterior). Se prind suportii boxelor (goarnelor) cu suruburile aferente.
Legarea electrica a boxei se face fara a urmari polaritatea. Desizolati cablul circa 3-4 cm si asigurati-va ca legatura este bine facuta deoarece conditiile meteo tind sa slabeasca in timp protectia benzii izolatoare. Izolati separat firele de plus si cele de minus. Nu le legati ulterior impreuna.
Atentie!: nu folositi dibluri sau suruburi mai mici sau mai putin rezistente! Asigurati-va ca boxele sunt prinse foarte bine in perete. La inaltime vantul este mult mai puternic. In plus, daca o boxa cade de la cativa metri poate produce raniri grave.
Cablarea instalatiei
In functie de recomandari, instalatia de sonorizare si clopote digitale se monteaza in biserica, de obicei,dupa schema de mai jos:
Instructiuni de folosire a instalatiei
Instalatia are rol de amplificare a vocilor importante din biserica, (pentru amplificatorul standard) de a “bate “ clopotele sau toaca, de a reda o serie de cantari religioase, acatiste, colinde si alte sunete sau melodii si de a bate clopotele la o anumita ora (pentru amplificatorul multimedia).
Instructiunile de folosire ale sistemului multimedia difera de la model la model si sunt atasate separat de acest document.
Microfoanele amplifica de cateva ori vocea preotului sau a cantaretilor. De aceea, cu cat sursa este mai puternica sau mai aproape de microfon cu atat rezultatul va fi mai predominant. In acelasi sens, o voce care este captata mai de departe isi pierde din maretie si impozanta. De aceea se recomanda vorbirea aproape de microfon insa fara a forta nota in cautarea expresa a acestuia.
Microfoanele cu emitator (acolo unde exista) au un emitator in microfon (alimentat la baterie de 9 volti) si un receptor alimentat la priza. Folosirea acestora se face cu verificarea in prealabil daca exista baterie functionala in microfon. Bateria rezista de obicei 3-4 ore de functionare.
Amplificatorul are doua module: de interior si de exterior.
Astfel amplificarea se face separat pentru cele doua domenii cu ajutorul potentiometrelor stang si drept.
Ledul de control arata prezenta functionarea (cuplarea la priza).
Ledurile rosii de nivel arata prezenta semnalului audio.
Lateral dreapta sunt comutatoarele de microfoane. Acestea apasate in jos, opresc amplificarea microfoanelor din biserica lasand in functie numai playerul multimedia (clopote, muzica religioasa)
Deasupra, cele patru mufe negre jack sunt intrarile de microfoane. De obicei pe firele de la microfoane cu un biletel se noteaza locul acestora in biserica (altar, strana) pentru a putea fi mai usor identificate.
Limita pentru amplificarea vocii, in interior este aceea a pragului de microfonie. Atunci cand incepe sa tiuie difuzoarele se reduce doar cu putin nivelul amplificarii. Acela va fi, de principiu, nivelul de sonorizare maxim obtinut la interior.
Nu exista nicio solutie pentru a evita microfonia. Doar randamentul ridicat al unei instalatii de calitate (a nu se citi “de firma”), factorii externi si configuratia incintei pot mari sau micsora acest prag.
La exterior, lucrurile stau altfel data fiind distanta dintre microfoane si difuzoare.
Sunetul poate fi amplificat pana la sute de vati.