fbpx
12/07/2014

Diagnoza si solutii

Canalul de interior sau exterior nu mai functioneaza, pe microfoane, tableta sau pe ambele. 

Puneti sa cante o melodie pe tableta (verificati si volumul acesteia). Cu potentiometrul tabletei interior sau exteruir la jumatate, ledurile de semnal ar trebui sa se aprinda.  La fel si in cazul microfoanelor atunci cand se vorbeste destul de tare. Daca unul dintre ledu-uri nu se aprinde chiar si daca volumul este peste jumatate este posibil ca acel canal sa fie defect. Aceasta diagnoza ne ajuta pentru a stabili cu exactitate ce este defect inainte de a trimite amplificatorul in service.

Se aude un bâzâit sau un fâşâit in timpul functionarii.

 1. Scoateti pe rand mufele microfoanelor din amplificator. Daca problema persista scoateti-le pe toate, memorand pozitia acestora. Reţineţi că fiecare microfon trebuie reintrodus in amplificator in mufa special destinată datorita reglajului initial. Citeste si punctul 1 de la sectiunea Microfoane. Daca sunetul persista deconectati si tableta scotand cablurile de semnal si de alimentare ale acesteia. Incercati apoi fiecare buton de volum pentru a stabili care canal cauzează problema si contactati-ne.

Amplificatorul:

Microfoanele nu functioneaza, amplificatorul are unul sau ambele leduri rosii aprinse, ledul mic de control alimentare retea este aprins. 

 1. NU mai porniti amplificatorul, este defect. Sunati pentru suport.
 2. In cazul in care am constatat de comun acord ca amplificatorul s-a defectat va rog sa scoateti stecherul din priza, sa scoateti mufele ce vin de la microfoanele suspendate sau cele wireless si retineti pozitia acestora in amplificator, recomandat sa faceti o poza cu telefonul.
 3. Desprindeti amplificatorul ridicandu-l din cele doua suruburi. Dupa ce ambalati cu rugamintea unei protectii adecvate transportului, trimiteti-l prin curier pe adresa Bucuresti, Str. Pădurarilor nr 76, sector 6, cod postal 062357.

Amplificatorul este pornit, microfoanele se aud dar nu si clopotele sau muzica (pentru sistemele cu telecomanda pana in 2013)

 1. Sistemul multimedia este dat incet din tastele de volum de pe telecomanda sau din meniu.

Tableta

Se pot adauga muzica sau clopote pe tableta?

Da, se pot face modificari prin urmatoarele metode:

 1. Prin introducerea unui card micro sd (ca cel din telefon)
 2. prin wireless sau bluetooth
 3. prin cablu conectat la un calculator,
 4. Prin conexiunea de la distanta prin care noi vom efectua modificarile necesare.

De asemenea, in toate tabletele care au sim si conexiune internet se poate instala aplicatia Whatapp prin care se poate transfera la fel de usor. Dupa copiere, muzica va fi regasita in programul de redare de pe tableta. Sunetele de clopote  vor trebui adaugate ca si clopote noi, in functie de programul de destinatie (clopote actionate manual sau cele activate prin telefon).

Tableta nu mai porneste.

 1. In urma unei perioade mai lungi in care nu a fost folosita sau alimentata, de obicei peste o saptamana, acumulatorul acesteia se poate descarca. Lasati-o 15-20 de minute sa se incarce si reincercati.

Tableta porneste dar pe ecran apar elemente tehnice si sigla Android

Tableta a repornit in modul de service deoarece la pornire a fost apasat butonul de volum. Repozitionati tableta in sinele de suport verificand sa ca aceasta sa nu apese accidental vreun buton al acesteia. Tineti apasat 10 secunde pe butonul de pornire pentru a o opri. Reporniti tableta apasand acelasi buton. Daca problema persista, contactati-ne.

Tableta functioneaza, volumul acesteia este la maximum insa nu se aude in boxe.

 1. Verificati alimentarea cu curent a amplificatorului (ledul mic de prezenta tensiune), apoi volumul de interior sau exterior pentru tableta.
 2. Daca problema persista verificati daca mufa audio este introdusa corespunzator in tableta si in amplificator (pana se simte un mic clic).
 3. Daca problema inca persista verificati cablul de conexiune, introducandu-l  in telefon si ruland o aplicatie de muzica.

Clopotele programate nu bat la ora fixa

 1. Verificati ora tabletei.
 2. Verificati daca sunt activate programarile la ora fixa, revizionati intructiunile de programare apasand aici.

Clopotele comandate din telefon nu functioneaza. 

 1. Verificati numarul de telefon din aplicatia instalata in telefonul dvs sa corespunda cu cel din tableta.
 2. Verificati daca tableta cu clopotele primeste corespunzator sms-uri de la dvs, accesand Mesageria acesteia in care apar sms-urile si ora la care au fost primite.
 3. Verificati daca volumul tabletei este la maximum. Daca nu ramane la maximum dupa ce accesati vreo alta aplicatie din tableta, sunati pt remedierea prin accesul de la distanta.
 4. Verificati valabilitatea cartelei, daca nu cumva a expirat, verificati nivelul de semnal in coltul dreapta sus al tabletei (daca sunteti la biserica) sau sunati pe numarul acesteia si daca suna inseamna ca sim-ul si sistemul functioneaza si alta este problema.
 5. In intervalul orar 22-7 clopotele comandate din telefon nu mai functioneaza, pentru evitarea activarii accidentale pe timpul noptii.
 6. Solicitati o sesiune de diagnoza de la distanta prin intermediul aplicatiei Host prezenta pe tableta dvs, preconfigurata cu contul nostru de acces. Asigurati-va ca tableta are conexiune la internet activand datele mobile ale acesteia ori facand hotspot de pe telefonul dvs. Aici gasiti un exemplu pentru telefoanele Samsung.

Boxe:

 1. Una sau mai multe boxe nu functioneaza. Apropiindu-va de fiecare boxa in parte, atunci cand cineva vorbeste aproape de un microfon sau ruleaza o melodie de pe tableta, vocea se va auzi la fel de tare in boxele functionale. Boxa defecta nu va produce niciun sunet.
 2. Una sau mai multe boxe functioneaza defectuos. Procedati ca mai sus pentru a gasi boxa cu probleme, de data aceasta astupand pe rand, cu mana sau cu o carte, difuzorul fiecarei boxe aflat la baza acesteia. Daca indentificati boxa si aceasta este singura care are defect, incercati sa o deconectati si sa ne contactati pentru a o inlocui. Nu este indicat ca sistemul sa functioneze fara acea boxa, canalul in cauza se dezechilibreaza, riscul fiind defectarea acestuia.
 3. Mai multe boxe de pe o parte nu functioneaza sau nicio boxa nu functioneaza. Faceti o poza sau memorati pozitia si culorile cablurilor conectate la mufele de boxe ale amplificatorului aflate la baza superioara a acestuia. (De obicei, in conexiunea rosie intra un cablu maro sau rosu si in cea neagra unul albastru sau transparent.) Scoateti temporar cablurile de la canalul de exterior si introduceti-le pe cele de la interior pentru a stabili daca este defect canalul de interior din amplificator sau traseul cablurilor din biserica.
 4. Puteti stabili daca boxele din interior functioneaza scotand firele acestora din aplificator si alimentandu-le doar pentru o fractiune de secunda la bornele unei baterii de 9 volti. Un mic pocnet ar trebui sa se auda din boxe in timpul conectarii.
 5. Nicio goarna (sau boxa la exterior) nu functioneaza. Similar paragrafului de mai sus inlocuiti cablurile canalului de interior cu cel de exterior pentru a stabili daca defectiunea se afla in traseu sau in electronica.
 6. Sunati pentru suport video, Whatapp sau Messenger.

Microfoane:

 1. Microfon defect / fir intrerupt. Scotand pe rand cate un microfon sau vorbind foarte aproape de acestea puteti identifica microfonul care nu functioneaza sau functioneaza defectuos. Este recomandat sa schimbati mufele microfoanelor intre ele in amplificator, spre exemplu de la strana la altar, pentru a fi siguri ca defectul este de la un microfon si nu din alte cauze.
 2. In cazul in care identificati un microfon defect si problema nu poate fi remediata usor la fata locului, solicitati un nou cablu cu mufa si microfon, masurand lungimea acestuia pozat pe pereti si nu in linie dreapta, apoi adaugati 1 – 1,5 m de rezerva si contactati-ne.
 3. Se aude un fasait sau alt zgomot cand miscati mufele microfoanelor in amplificator. Mufele trebuie sterse, eventual cu gaz, sau inlocuite. Se poate folosi, in cantitati mici si spray de contact.

Cabluri:

 • De cele mai multe ori, atunci cand se fac lucrari in biserica, majoritatea meseriasilor isi fac doar meseria la care se pricep neglijand instalatiile existente, uneori sectionand sau rupand cablurile fara a nota sau macar fotografia legaturile pentru o reamplasare ulterioara.
 • Un cablu este intrerupt atunci cand:
  Nu se aude nimic in difuzoare desi amplificatorul este pornit, volumul este la jumatate si microfoanele sunt inserate in amplificator. De asemenea, ledurile rosii de control trebuie sa palpaie cand se vorbeste in microfoane si comutatorul de muzica trecut pe microfoane.
 • Functionare discontinua: Amplificarea este intrerupta pe perioade aleatoare de timp fara a exista interferente radio sau niveluri diferite de volum, in cazul aceste un cablu poate avea intreruperi. Incercati o verificare vizuala a continuitatii cablului, pentru a elimina posibilitatea ca ceva sa il fi intrerupt prin frecare sau apasare. Daca aveti suspiciuni legate de continuitatea unui traseu incercati inlocuirea temporara a acestui traseu cu un cablu, indiferent de grosimea acestuia, doar pentru diagnoza. Recomandat este ca operatiunea sa fie facuta de catre un electrician, urmarind neaparat polaritatea. La cablurile pe care le folosim frecvent, in amplificator la borna rosie introducem firul maro sau rosu, si la negru,  firul negru sau albastru.

Microfonie – Se aude un tiuit sau un zgomot grav continuu care se accentueaza odata cu cresterea volumului.

 • Remediere – se reduce cu putin nivelul volumului pe partea care a produs microfonia (cel mai adesea la INTERIOR)

Se aude un fasait sau alt zgomot cand folositi potentiometrul de volum.

 • Potentiometrul trebuie uns sau schimbat.

Se aud posturi de radio in timpul functionarii instalatiei -sunati pentru suport tehnic

In cazul in care ati pierdut telecomanda, valabil in special pentru sistemele montate inainte de 2013, dispozitivele multimedia au butoane pe fata (la cele albe) si pe deasupra la cele incastrate. Sunati pentru a incerca identificarea si inlocuirea acestora.

Un microfon nu mai capteaza. Dupa verificarea ca microfonul in cauza are mufa corespunzatoare introdusa bine in amplificator, se atinge microfonul cu o lovitura de deget pentru a verifica daca nu are o lipitura imperfecta. In cazutl in care nu puteti apela la un electronist / electrician pentru a il schimba, sunati, precizand si lungimea aproximativa a cablului, de la microfon pana la amplificator pentru a va trimite prin curier.

 

Notiuni si abrevieri

Microfonie – este amplificarea in bucla a unui semnal. Mai exact, o anumita frecventa redata de difuzor este captata din nou de catre microfon si reamplificata. Pana nu dispare sursa, microfonia nu se opreste.
Obs. O biserica goala va intra in microfonie mai repede decat una in care exista un nivel de zgomot.

Serie: Firele unui circuit se leaga unul la capatul celuilalt. Astfel, plusul (firul rosu) al unei boxe se leaga la minusul aleia.
NICIODATA nu se conecteaza impreuna plusul cu minusul unei boxe sau al vreunui circuit.

Paralel: Firele unor circuite se leaga unul cate unul pastrand aceeasi polaritate. Plusul (firul rosu) unei boxe se leaga la plusul altei boxe.
In punte