fbpx
12/07/2014

Intrebari frecvente

Atenție!

  • Dupa instalare evitati discutiile neadecvate in altar sau in preajma microfoanelor, riscați să devină publice.
  • Asigurati-va ca microfoanele sunt oprite cand se fac lucrari administrative sau curatenie.

 

Probleme si rezolvari

Cum constatati ca o componenta este defecta:
Amplificatorul:

Microfoanele nu functioneaza, amplificatorul are unul sau ambele leduri rosii aprinse, ledul mic de control alimentare retea este aprins.  NU mai porniti amplificatorul. Este defect.  Sunati pentru suport.

In cazul in care am constatat de comun acord ca amplificatorul din perete s-a defectat va rog sa scoateti stecherul din priza, sa scoateti mufele ce vin de la microfoane, dvd sau alte conexiuni si notati (in caz ca nu sunt incriptionate) pozitia lor in amplificator.
Desurubati cele patru suruburi cu care este prins amplificatorul. Atentie: in spatele amplificatorului este un capac metalic, nu este lipit de acesta care are rolul de a proteja lemnul pe care a fost prins.Pentru remediere trimiteti componenta defecta prin posta sau curier rapid la adresa Bucuresti, Str. Padurarilor nr 76, sector 6. In functie de perioada de garantie sau postgarantie eventualele costuri se vor plati ramburs.
Boxe:

Una sau mai multe boxe nu functioneaza. Apropiindu-va de fiecare boxa in parte, atunci cand cineva vorbeste aproape de un microfon, vocea se va auzi la fel de tare in boxele functionale. Boxa defecta nu va produce niciun sunet.
Difuzoare care gajaie. Procedati ca mai sus pentru a gasi boxa cu difuzorul cu probleme. Astupati pe rand, cu mana, gaurile pe unde iese sunetul din boxa. Atentie: nu apasati inauntrul gaurii, riscati sa spargeti membrana difuzorului. Astupand cate un difuzor, se va auzi predominant difuzorul care gajaie.
Microfoane:

Microfon stricat / fir intrerupt. Scotand pe rand cate un microfon sau vorbind foarte aproape de acestea veti observa daca vreunul nu functioneaza. Este recomandat sa schimbati mufele in amplificator , spre exemplu de la strana la altar, pentru a fi siguri ca defectul este de la un microfon si nu din alte cauze. Urmariti mai inainte traseul microfonului si scoateti cu grija, daca este posibil tot cablul, incepand cu mufa si terminand cu microfonul. Trimiteti prin posta la adresa de mai sus sau cea de la sectiunea CONTACT.
Cabluri: De cele mai multe ori, atunci cand se fac modificari, reparatii sau se executa pictura, majoritatea meseriasilor isi fac doar meseria lor neglijand bunurile altora. Asadar, dese au fost cazurile ca in urma lucrarilor in biserica, unele cabluri sa fie sectionate, rupte si chiar scoase de pe pereti fara a se urmari logica sau schema legaturilor pentru o reamplasare ulterioara.
Un cablu este intrerupt atunci cand:
Nu se aude nimic in difuzoare desi amplificatorul este pornit, volumul este la jumatate si microfoanele sunt inserate in amplificator. De asemenea, ledurile rosii de control trebuie sa palpaie cand se vorbeste in microfoane si comutatorul de muzica trecut pe microfoane.
Functionare discontinua: Amplificarea este intrerupta pe perioade aleatoare de timp fara a exista interferente radio sau niveluri diferite de volum: Un cablu este semiintrerupt. Se face verificarea legaturilor. Eventual se incearca inlocuirea cablului banuit a fi intreruo de catre un electrician, urmarind neaparat polaritatea. La cablurile uzitate frecvent de noi, plusul este maro sau rosu, minusul este negru sau albastru.

Se aude un tiuit sau un zgomot grav continuu si tare = microfonie.
Remediere – se reduce cu putin nivelul volumului pe partea care a produs microfonia (cel mai adesea la INTERIOR)

Se aude un fasait sau alt zgomot cand folositi potentiometrul de volum.
Potentiometrul trebuie uns sau schimbat.

Se aude un fasait sau alt zgomot cand miscati mufele microfoanelor in amplificator
Mufele trebuie sterse, eventual cu gaz, sau inlocuite. Se poate folosi, in cantitati mici si spray de contact.

Se aud posturi de radio in timpul functionarii instalatiei -sunati pentru suport tehnic

O boxa sau mai multe boxe  nu functioneaza – sunati pentru suport, pot fi mai multe cauze.

Amplificatorul este pornit, boxele functioneaza dar nu se aud clopotele
Sistemul multimedia este dat incet din tastele de volum de pe telecomanda(pentru sistemele dotate cu telecomanda), sau din meniu.

In cazul in care ati pierdut telecomanda, valabil in special pentru sistemele montate pana in 2013, dispozitivele multimedia au butoane pe fata (la cele albe) si pe deasupra la cele incastrate.

O boxa gajaie (paraie) – daca este singura care are defect, incercati sa o desfaceti si sa vedeti daca nu este cazut sau deranjat ceva in interior. Altfel trebuie schimbat difuzorul sau boxa. ATENTIE: nu este indicat ca sistemul sa functioneze fara acea boxa, se dezechilibreaza canalul in cauza, riscul fiind defectarea acestuia.

Un microfon nu mai capteaza. Dupa verificarea ca microfonul in cauza are mufa corespunzatoare introdusa bine in amplificator, se atinge microfonul cu o lovitura de deget pentru a verifica daca nu are o lipitura imperfecta. In cazutl in care nu puteti apela la un electronist / electrician pentru a il schimba, sunati, precizand si lungimea aproximativa a cablului, de la microfon pana la amplificator pentru a va trimite prin curier.

Microfoanele nu functioneaza, amplificatorul are unul sau ambele leduri rosii aprinse, ledul mic de control alimentare retea este aprins.  NU mai porniti amplificatorul. Este defect.  Sunati pentru suport.

Notiuni si abrevieri

MicrLegarea in serie sau paralel sonorizare bisericaofonie – este amplificarea in bucla a unui semnal. Mai exact, o anumita frecventa redata de difuzor este captata din nou de catre microfon si reamplificata. Pana nu dispare sursa, microfonia nu se opreste.
Obs. O biserica goala va intra in microfonie mai repede decat una in care exista un nivel de zgomot.

Serie: Firele unui circuit se leaga unul la capatul celuilalt. Astfel, plusul (firul rosu) al unei boxe se leaga la minusul aleia.
NICIODATA nu se conecteaza impreuna plusul cu minusul unei boxe sau al vreunui circuit.

Paralel: Firele unor circuite se leaga unul cate unul pastrand aceeasi polaritate. Plusul (firul rosu) unei boxe se leaga la plusul altei boxe.
In punte