Trebuie sa stiti de la inceput ce vreti de la o instalatie de sonorizare: amplificare doar in interior sau si la exterior.
Sonorizarea trebuie sa auda destul de tare la exterior cand e nevoie, 50w-100w si intre 10 si 20w in biserica dar principala cerinta este se auda clar vocea, aceasta presupunand ca amplificatorul sa dispuna de reglaje ale tonului pentru ambele zone. Nu in ultimul rand, sa nu faca microfonie. Sa incepem cu amplificatorul:
Simplu sau cu clopote si muzica religioasa? Daca enoriasii au nevoie doar sa te auda mai bine instaleaza un amplificator standard. Puteti alege, insa, amplificatoare care pot bate toaca sau clopotele in timpul slujbei, pot reda cantari religioase in timpul spovedaniei sau colinde de sarbatori si pot bate clopotul la o anumita ora fara a fi necesara prezenta cuiva sau pot fi comandate de la distanta prin intermediul unei aplicatii mobile. Pentru acestea trebuie o instalatie mai complexa care de obicei costa 3-400 de lei mai mult.
Microfoane si microfonie: ca amplicarea sa aiba un randament bun trebuie, de obicei, vorbitorul de la solee sa isi auda vocea in difuzoare, fara sa aiba microfonie (explicata tot in sectiunea tehnica). NU SE MAI POARTA, sau mai bine zis sunt urate microfoanele mari, cu cap rotund si maner (ca cele ale lautarilor), pentru ca ies din peisajul ecleziastic. De aceea recomandam microfoane condensator (cat unghea), cu fir negru, a caror prezenta nu deranjeaza si a caror captare este de pana la 2 metri.
Boxe si goarne
Biserica nu e o discoteca Deseori regasim boxe de lautari sau pentru terase, speciale pentru muzica cu raspuns diferit de cel al vocii. Aici nu isi au locul boxe masive specifice muzicii, sau boxe ce nu se potrivesc cu atmosfera duhovniceasca impusa de lacasul de cult.
In interiorul unei biserici mici se pot instala, de obicei, 4 boxe. Pentru a crea un sunet uniform noi recomandam dispunerea mai multor boxe de-a lungul naosului din 3 in 3 m deasupra stranilor, lucru care reduce pragul de microfonie si elimina auditia clara doar dintr-un singur loc, situatie care face ca atunci cand e biserica plina sa reduca claritatea in anumite zone.
La exterior, in functie de dispunerea caselor din localitate, distanta si raspandirea acestora, se pot monta de la 1 la 6 goarne sau coloane de difuzoare (ultimele fiind mai scumpe). Tot aici trebuie sa tineti cont si de respectarea legii OMS 536/1997, care creeaza greutati, in special, in zonele urbane suprapopulate (la bisericile dintre blocuri), pentru care este foarte utila posibilitatea de a regla independent volumul exterior fata de cel interior.
Nu in ultimul rand luati in calcul garantia, disponibilitatea de interventie al firmelor prestatoare a montajului si anduranta echipamentului. In perioada de garantie se pot intampla multe, pentru ca instalatia e compusa din multe componente, asigurati-va deci ca garantia acopera interventia intr-o perioada scurta in asa fel incat sa nu impieteze desfasurarea serviciului religios (3-4 zile). Anduranta echipamentului nu e de neglijat. Chiar daca garantia acopera o perioada mare de timp, e neplacut sa trimiteti la reparat un echipament de cateva ori. Producatorii seriosi cunosc statistic procentul de defectare si durata de viata a echipamentelor care poate fi de la 4 la 25 de ani.