fbpx
12/07/2014

Cum sa alegi o instalatie de sonorizare biserica

Trebuie sa stii de la inceput ce vrei de la o instalatie de sonorizare: amplificare doar in interior sau si la exterior, de principiu sa se poata auzi destul de tare atunci cand e nevoie si neaparat sa se auda clar vocea, si nu in ultimul rand, sa nu faca microfonie. Sa incepem cu amplificatorul:

Simplu sau cu clopote si muzica religioasa? Daca enoriasii au nevoie doar sa te auda mai bine instaleaza un amplificator standard. Poti alege, insa, dintre putinii producatori, si amplificatoare care pot bate toaca sau clopotele in timpul slujbei, pot reda cantari religioase in timpul spovedaniei si pot bate clopotul la o anumita ora fara a fi necesara prezenta cuiva. Pentru acestea iti trebuie o instalatie mai complexa care are insa si functiile standard.

Microfoane si microfonie: ca amplicarea sa aiba un randament bun trebuie, de obicei, ca vocea celui ce vorbeste la solee sa isi auda vocea in difuzoare, fara sa aiba microfonie (explicata tot in sectiunea tehnica). NU SE MAI POARTA, sau mai bine zis sunt urate microfoanele mari, cu cap rotund si maner ca cele ale lautarilor, pentru ca ies din peisajul ecleziastic. De aceea recomandam si folosim microfoane mici, disimulate, cu fir negru, a caror prezenta nu deranjeaza.

Boxe si goarne

Biserica nu e o discoteca. Aici nu isi au locul boxe masive specifice muzicii, sau boxe ce nu se potrivesc cu atmosfera pioasa si duhovniceasca impusa de acel lacas de cult.

In interiorul unei biserici mici se pot instala, de obicei, 4 boxe.

La exterior, in functie de numarul enoriasilor si distanta sau raspandirea acestora, se pot monta de la 1 la 6 goarne sau coloane de difuzoare (ultimele fiind mai scumpe). Tot aici trebuie sa tii cont si de respectarea legii OMS 536/1997, care creeaza greutati, in special, in zonele urbane suprapopulate, la bisericile dintre blocuri.