fbpx
10/31/2018

Sunetul in biserica. Intre digital si analog

Egalizarea sau reglajul sunetului intr-o biserica sunt facute de cele mai multe ori de o „ureche” fina. Niciun dispozitiv nu poate inlocui acea „ureche” experimentata.  La reglarea unui sistem de sonorizare merita să solicitați sfatul unui profesionist, fie să cumparati echipamente scumpe care pot face singure acest lucru. Daca doriti sa obtineti performantele maxime de la instalatia dvs., in cele ce urmează va prezint o modalitate modernă, nu foarte simpla, de a face acest lucru folosind dispozitivele digitale.

ÎN PRIMUL RÂND, CE ÎNSEAMNĂ REGLAJUL FIN AL UNUI SISTEM DE SONORIZARE IN BISERICA?

Ei bine, o serie de lucruri pot afecta răspunsul de frecvență al unui sistem de sunet. a) interacțiunea dintre difuzoare b) interacțiunea dintre difuzoare și pereți, suprafețe și mobilierul din biserică c) poziționarea difuzoarelor în raport cu enoriașii.

Configurarea sistemului prin reglajul fin al răspunsului de frecvență va ajuta să echilibrați sunetul și să scăpați de anumite frecvențe nedorite care duc, in cele din urmă la microfonie. Idealul este să realizăm un răspuns de frecvență plat intre sunetul captat de microfoane si cel din difuzoarele aflate în biserică pentru ca vocea preotului să se confunde cu cea din difuzoare.

Dacă aveți la îndemână un mixer si un amplificator și difuzoarele aferente, fie că sunt pasive sau difuzoare cu alimentare, acestea pot fi reglate în asa fel incat sunetul să fie plat, aceasta ajutand si la mărirea pragului de microfonie.

CE VEȚI AVEA NEVOIE PENTRU A VĂ REGLA SISTEMUL DE SUNET AL BISERICII

În primul rând veți avea nevoie de o unitate de egalizare sau equalizer. În ceea ce privește instalațiile noastre, amplificatoarele dispun de mixer și egalizator intern, acestea fiind prereglate la instalare pentru a evita dereglarea accidentala ulterioară a acestora. De multe ori am inlocuit instalatii costisitoare pentru ca utilizatorii nu le puteau regla. Alteori ne-am deplasat sute de km doar sa apasam un buton pe un mixer complex, dereglat de femeia care facea curatenie.

Revenind, un egalizator grafic decent are de la 8 la 15 benzi pe fiecare canal. As recomanda o unitate cu chiar mai mult de 15 benzi dacă va puteți permite. Veți avea nevoie, de asemenea, de o pereche suplimentară de cabluri, suficient de lungi pentru a ajunge de mixer la amplificator. Uneori poate fi folosit si un compresor de sunet, pe care  recomand să fie pus în linie înainte de mixer, caz în care veți avea nevoie doar de câteva cabluri scurte dacă compresorul dvs. este instalat în rack.

Veți avea nevoie, de asemenea, de doua telefoane sau tablete  fie ca sunt android fie ca sunt iPad sau iPhone.

Pentru android aplicatiile se numesc Frequency generator si FFT spectrum analyzer disponibile in Play store.

Aplicația pentru dispozitivele apple este denumită Analizor de spectru de către aplicațiile ONYX. Puteți descărca din magazinul de aplicații itunes. Este destul de scump pentru o aplicație, dar am constatat că aceasta lucrează cel mai bine pentru această sarcină.

STABILEȘTE TOTUL

Pentru inceput, conectați intrările microfoanelor la unitatea de egalizare sau dacă utilizați un compresor, itroduceti mai intai in acesta. Apoi conectați egazlizatorul la amplificatorul de putere. Dacă utilizați difuzoare cu alimentare, atunci conectați cablurile difuzoarelor la ieșirile unității de egalizare

Când instalați aplicațiile pe telefon sau pe iPad, va cer permisiunea de a utiliza microfonul, activați acest lucru. Introduceți telefonul într-un canal de pe mixer și puneti o anumită muzică pentru a obține un sunet prin sistem. Trebuie sa fie un volum destul de mare. Apoi porniți aplicatia de generare de sunet incepand cu sunete joase. Apoi tableta care analizeaza semnalul trebuie pusa in apropierea unui difuzor sau in mijlocul bisericii. Sunetul poate fi un pic iritant la inceput, dar trebuie suportat pana la terminarea testului.

Se genereaza cate un set de frecvente pe dispozitivul emitator urmarindu-se un raspuns similar pe cel receptor.

SCOPUL ESTE UN RĂSPUNS DE FRECVENȚĂ PLAT

Setați toate benzile de pe unitatea EQ la zero, deci ar trebui să fie plat. Și pe canalul pe care conectati dispozitivul ce ce genereaza sunetul trebuie să setați toate EQ-urile la punctele lor medii, adica zero.

Porniți aplicația de pe dispozitivul iPad sau android și treceți la tabelul FFT sau FFT spectrum analyzer. Aplicația va afișa un răspuns al spectrului de frecvențe, care este rezultatul undelor sonore care sunt redate in biserica. Puteți să vă împrăștiați cu rata de biți pentru a vedea ce afișare este cel mai util pentru dvs.

Acum, dacă vedeți un vârf pe ecran care este mai mare decât media, cititi frecvența și apoi reglați controlul benzii pe unitatea EQ. Dacă un vârf este prea mare, reglati banda de frecvență corespunzătoare pe egalizator. Daca puteti reglati independent canalele stânga și dreapta. În același mod, dacă există un deficit la frecvențele joase sau la frecvențe înalte, puteti sa compensati până când veți avea un răspuns acceptabil de plat in aplicație.

În primul rând, aș face testul incepand din altar apoi as monitoriza frecvențele în locuri diferite din biserica.

Când efectuați testul, reglati volumul in difuzoare la nivelul optim, cu microfoanele activate și la nivele tipice de volum. Toate aceste lucruri vă pot afecta sunetul.

Cele descrise mai sus au scopul de a elimina frecventele parazitare sau cele deficitare ce duc ori la aparitia prematura a microfoniei ori la deformarea sunetului captat de microfoane.

Succes.

Daca aveti intrebari va stam la dispozitie prin email sau la telefoanele de la sectiunea Contact