fbpx

Clopote electronice sau clasice?

Termenii de clopote electronice, electrice sau digitale, altădată păreau inadmisibili la adresa clasicului clopot din aliaj. Poate pe drept cuvânt, pentru că niciun dispozitiv electronic nu va reproduce 100% sunetul unui clopot de alamă bine calibrat. Însă, fiecare alegere are plusurile si minusurile ei.

Tot mai multe parohii se plâng că nu mai au clopotari. Alteori, clopotele s-au spart sau clopotnița nu mai rezistă vibrațiilor. În cazul unui lăcas de cult, aflat la inceput, cu lipsa de fonduri aferentă, unde banii se termină dar lucrările par că nu se mai sfârșesc, achiziţia unor clopote de alamă este destul de prohibitivă. Ţinând cont de faptul ca un clopot decent costă peste 2.000 de euro, investitia nu este una facila, solutia find una dintre noile tehnologii. Odată cu explozia tehnologică din ultimele decenii sunetul, puterea si facilitățile oferite de noile clopote, le-au transformat într-o adevarata alternativa.

Copiright Active news

Clopot traditional

Clopotele traditionale au „farmecul” lor. Cu cat sunt mai mari si mai multe, cu atat sunetul lor devine mai variat si mai amplu. Insotite intotdeauna de priceperea clopotarului si de stilul sau frecventa cu care sunt trase, clopotele sunt nelipsite oricarei parohii. Preturile pleaca de la 650 de euro pentru un clopot mic, fara pretentii si ajung la sute de mii de euro.

Clopotele electrice. Pentru a inlocui sau a usura munca clopotarului, au aparut ulterior sistemele de actionare electrica, in mai multe variante: actionate de motor, cu ciocane electromagnetice sau trase elecromagnetic. Dispozitivele sunt mai accesibile sau mai scumpe, in functie de tehnologie, producator sau instalator, preturile si tarifele de instalare plecand de la 1100 euro.

Ultimele aparute in grupa sunt clopotele electronice sau digitale. Sintagma provine de la digitizarea sunetului, adica inregistrarea diferitelor clopote deosebite, procesarea sunetului si imbunatatirea acestuia pentru a fi folosit in sistemul electronic. Comparativ cu primele doua variante de clopote, cele digitale au plusurile si minusurile lor. Un neajuns il reprezinta faptul ca la distanta mica fata de biserica nu se aud ca cele traditionale. De cealalta parte, au beneficiul ca sunt ieftine, sunt „multe”, facile, nu mai necesita clopotar si pot fi actionate oricand si de oriunde prin telefon. Acestea din urmă beneficiaza de ultimele tehnologii: touchscreen, actionare prin SMS, programare la anumite zile si ore, instalatiile fiind echipate cu alte utilitatare precum cantari religioase, acatiste si colinde, ison, calendar ortodox cu sinaxar, chiar si cantari specifice pentru cununie, mici detalii ce fac munca preotului mai usoara. Aici preturile noastre sunt intre  600 de euro si depasesc cateva mii de euro in functie de producator si complexitate.

O intrebuintare eficienta a acestor clopote consta in faptul ca in preajma sarbatorilor pot fi pornite cantari specifice din apropierea bisericii. De asemenea, la bisericile cu cimitir actionarea clopotelor de deces de la distanta sunt o conditie importanta in multe din regiunile tarii.

Aici puteti consulta oferta noastra de clopote elecronice sau digitale

 

Clopote  clasice    /    Clopote  electronice

ProContraProContra
- Sunet clar, răsunător- Necesită clopotniță sau un suport serios, rezistent- Nu are nevoie de suporti - La distanta mica fata de biserica nu se aud ca cele traditionale
- Nu necesita inrtetinere (recalibrare la 15-20 de ani)- Are un singur sunet- Zeci de clopote selectionate- Pot surveni defectiuni in cativa ani
- Nu consumă curent- Costuri mari, investitie initială serioasă- Nu necesita clopotar- Necesita curent - electric
- Poate rezista sute de ani- E necesar sa fie trase, de aproape, de 1 sau doua persoane- Pot fi trase din altar, nu nevoie ca preotul sa paraseasca slujba
- Sunt greu accesibile pe vreme rea- Pot fi trase de la distanta, prin telefon
- Pot fi programate la ore fixe