fbpx

Clopote electronice sau clasice?

OdatĂ cu explozia tehnologică din ultimele decenii întâlnim termenul de clopote electronice sau electrice care suna uneor jicnitor la adresa clasicului clopot din aliaj.

Nimic mai adevărat. Niciun dispozitiv electronic nu va reproduce cu aceeasi acurateţe sunetul amplu al unui clopot bun, chiar dacă se apropie calitativ de original.

Însă în cazul unui lăcas de cult, aflat la inceput, cu lipsa de fonduri aferentă, achiziţia unor clopote este destul de prohibitivă. Ţinând cont de faptul ca un clopot decent are peste 70 kg si depaseste 1000 de euro si de cele mai multe ori se simte nevoia mai multor clopote, investitia nu este una facila, alternativa find una dintre noile tehnologii.

Copiright Active news

Clopot traditional

Clopotele traditionale au „farmecul” lor. Cu cat sunt mai mari si mai multe, cu atat sunetul lor devine mai variat si mai amplu. Insotite intotdeauna de priceperea clopotarului si de stilul sau frecventa cu care sunt trase, clopotele sunt nelipsite oricarei parohii. Preturile pleaca de la 650 de euro pentru un clopot mic, fara pretentii si ajung la sute de mii de euro.

Clopotele electrice. Pentru a inlocui sau a usura munca clopotarului, au aparut ulterior sistemele de actionare electrica, in mai multe variante: actionate de motor, cu ciocane electromagnetice sau trase elecromagnetic. Dispozitivele sunt mai accesibile sau mai scumpe, in functie de tehnologie, producator sau instalator, preturile si tarifele de instalare plecand de la 1100 euro.

Ultimele aparute in grupa sunt clopotele electronice sau digitale. Sintagma provine de la digitizarea sunetului, adica inregistrarea diferitelor clopote deosebite din tara, procesarea sunetului si imbunatatirea acestuia pentru a fi folosit in sistemul electronic. Comparativ cu primele doua variante de clopote, cele digitale au plusurile si minusurile lor. Un neajuns il reprezinta faptul ca la distanta mica fata de biserica nu se aud ca cele traditionale. De cealalta parte, au beneficiul ca sunt ieftine, sunt „multe”, facile, nu mai necesita clopotar si pot fi actionate oricand si de oriunde fiind actionate prin telefon prin intermediul unui simplu sms. Beneficiaza de ultimele tehnologii: touchscreen, actionare prin telefon, programare la anumite zile si ore, instalatiile fiind insotite si de alte utilitati gratuite precum cantari religioase, acatiste si colinde, ison, calendar ortodox cu sinaxar si cantari specifice pentru cununie, mici detalii ce fac munca preotului mai facila. Aici preturile pleaca de la 500 de euro si depasesc cateva mii de euro in functie de producator si complexitate.

O intrebuintare eficienta a acestor clopote consta in faptul ca in preajma sarbatorilor pot fi pornite cantari specifice din apropierea bisericii. De asemenea, la bisericile cu cimitir actionarea clopotelor de deces de la distanta sunt o conditie importanta in multe din regiunile tarii.

Aici puteti consulta oferta noastra de clopote elecronice sau digitale